TU Delft
MEGAnische GRIJPER

Werktuigbouwkunde groep 17

DESIGN

Design

Ons designproces is begonnen met brainstormen over welke eigenschappen ons het belangrijkst leken voor het ontwerpen van een goede grijper. Daarnaast is er natuurlijk ook op gelet dat dit ontwerp niet alleen op papier mooi was maar ook daadwerkelijk uitvoerbaar voor ons.

De bekerhouder
In een van de eerste bijeenkomsten is er besloten om de grijper niet daadwerkelijk als een hand iets samen gaat grijpen maar als een bekerhouder die onder de beker geschoven werd. Naarmate de bekerhouder omhoog gebracht werd, zou de beker blijven hangen doordat de bovenkant een grotere diameter heeft dan de onderkant. Hiervoor werd gekozen omdat de beker aan de bovenkant een grotere diameter heeft dan aan de onderkant. Dit ontwerp bleek na nadere analyse niet voldoende te zijn. Het uiteindelijke ontwerp bestaat uit twee halve- cirkel-vormige grijpklauwen, die bij elkaar komen om de beker er tussen te klemmen.


lasersnijdtekeningen met afmetingen

Verplaatsing van de grijper
Een van de eisen aan de grijper was de beker door middel van de grijper 25cm omhoog te laten bewegen. Een juiste snelheid is hier belangrijk, zodat de inhoud in de beker blijft. Het eerste idee was de opwaartse beweging te laten verlopen via een railconstructie. De grijper zou dan aan een ketting over de rail getrokken worden door een elektromotor. Deze constructie zou lijken op de constructie die in bijvoorbeeld achtbanen wordt gebruikt om de karretjes om hoog te trekken. Dit was echter te ingewikkeld om te realiseren. Uiteindelijk is de beslissing gemaakt om aan de bovenkant van de constructie een katrol te bevestigen. Wanneer het touw, wat aan de katrol bevestigd is, opgewonden wordt, zal het grijpsysteem omhoog bewegen.


katrol overbrenging van grijper

Algemene ontwerp
De bekerhouder en de verplaatsing van de grijper waren de twee onderdelen die lastigst waren te realiseren. Echter, aan de constructie zelf werden ook enkele eisen gesteld:

- Stabiliteit van de gehele constructie
- Een gewicht van minimaal 500 gram moet getild kunnen worden
- Er mag geen horizontale verplaatsing plaatsvinden tijdens het omhoog bewegen van de beker


grijper met kooiconstructie

Het eerste ontwerp bevatte een kooiconstructie zoals in de afbeelding weergeven. Later bleek dat de horizontale pvc buis, waarop de katrollen op bevestigd zijn, alleen al sterk genoeg was. Hierdoor werd het mogelijk de constructie aanzienlijk te verkleinen. Ook zorgde dit voor een gemakkelijker bouwproces en een verlaging van de materiaalkosten.
In de volgende tabel is een overzicht te zien van alle ontwerpcriteria en de daarvoor bedachte oplossingen:

criteria\oplossingenoplossing 1oplossing 2oplossing 3
griprubber2 halve kokers+schuurpapier
niet te hard samenknijpenmaximale standoverbrenging waardoor kleine kracht geleverd wordt+ 
budgetniet te dure materialen(pvc, hout)+alles voortijdig uitrekenen, zodat niet teveel ingekocht wordt 
langzaam omhoogoverbrenging+ketting met motor langs rails 
geen horizontale verplaatsinglangs een rails omhoog+  
25cm tillenrails van op zn minst 25 cm hoog+  
laagste stand = oppakstandhij kan niet verder naar beneden+  
stabielstevige grondplaat+zwaartepunt laag 
sterkhout+pvc+ 
mogelijkheid tot grijpen2 vingers + bodemplaat2 halve cirkels die om elkaar komen+2 draaiende grijpklauwen

Bij het criteria over de grip viel uiteindelijk de keuze voor twee halve cirkels, zodat het bekertje goed vastgegrepen kan worden. Het is belangrijk dat dit met een niet te grote kracht gedaan wordt, omdat er anders onderdelen kunnen beschadigen. In eerste instantie was de oplossing hiervoor een drukregelaar. Deze bleek later overbodig te zijn door het grijpsysteem zo vorm te geven dat de grijper precies de juiste lengte had om niets te beschadigen.

Materiaal keuze
Vanaf het begin was duidelijk dat de basis van de constructie van hout zou zijn. Hiervoor is gekozen omdat hout goed te bewerken is, en weinig kost in aanschaf. De buizen naar boven zijn gemaakt van gesmeerde pvc-buizen in plaats van de oorspronkelijk bedachte vierkante kokers, zodat de wrijving die ontstaat tijdens het optakelen aanzienlijk verlaagd kon worden. Daarnaast is ook het materiaal van de grijpers aangepast. Oorspronkelijk was gekozen voor twee halve pvc-buizen. Er is echter gekozen voor twee grijpers van acryl, die de stabiliteit tijdens het vastpakken van het bekertje bevorderen.

RESULTAAT

Resultaat
Om ons definitieve ontwerp zo goed mogelijk te laten werken hebben we enkele aanpassingen gedaan aan het oorspronkelijke grijper-ontwerp. Oorspronkelijk zou de opwaartse beweging van het bekertje gerealiseerd worden door een elektromotortje met tandwielkast. Omdat het goedkoper en makkelijker te realiseren was hebben wij dit vervangen door een grote pneumatische actuator met katrollenmechanisme. Ook hebben we de horizontale balken waarmee de constructie op de tafel rust, verlengd. Zo konden we het grijpermechanisme steviger op de tafel laten staan. We hebben de vierkante verticale balken vervangen door gesmeerde pvc- buizen om de wrijving te verminderen. De grijpers die het bekertje aan twee kanten vastpakken waren oorspronkelijk twee pvc-buizen. We hebben deze in het ontwerp vervangen door twee halfronde grijpers. Hierdoor zal het bekertje stabieler blijven in de grijpklauwen blijven hangen. Door middel van de bovenstaande aanpassingen konden we een goed werkende grijper bouwen zonder al te veel geld uit te geven.
schets
schets van het uiteindelijke ontwerp

Ons uiteindelijke ontwerp bestaat, zoals te zien is op de foto, uit een:

1. Houten onderstel waar een katrol en de grote actuator op bevestigd zijn. Ook zit de begeleidende zijkant van pvc hier op bevestigd.

2. Bovenstel van pvc, die door een verzwaarde cilinder geschoven is.

3. De optreklijn, die door middel van de grote actuator aangetrokken wordt, via de katrol. Door de lijn op de juiste lengte te vertragen, komt de grijper precies uit op een hoogte van 25 cm.

4. Het grijpsysteem is opgebouwd uit een:
- Bovenstel, waar de lijn aan bevestigd is
- Onderstel, hier zijn de kleine actuatoren, met daarop de grijpers bevestigd.

5. De actuatoren zijn bevestigd aan het systeembord, waardoor er perslucht doorheen kan lopen en de druk geregeld kan worden.

vooraanzicht grijper Isometrisch aanzicht grijper
3D model grijper

Werking
De druk wordt van de grote actuator gehaald, zodat het grijpsysteem naar beneden komt. Vervolgens sluiten beide kleine actuatoren, met daarop de grijpers, zich om het bekertje met inhoud. De stand van de grijper is zo gekozen, dat drie verschillende groottes van beker opgepakt kunnen worden. Nadat de beker vastgepakt is, wordt de druk op de grote actuator gezet. Deze trekt de lijn omhoog, die vertraagd, het hele grijpsysteem omhoog trekt tot een hoogte van 25 cm. Om dit te visualiseren staat hieronder een video van de grijper die een beker met als inhoud loden plaatjes van in totaal 500 gram oppakt.


de grijper



BEREKENINGEN

Beker
analyse beker
krachtenanalyse bekertje

analyse beker
analyse beker
analyse beker
analyse beker

Grijper
analyse beker
analyse beker analyse beker analyse beker
krachtenanalyse van de uiteindelijke grijper

DOWNLOAD FOTO1
FOTO1

DOWNLOAD FOTO2
FOTO2

DOWNLOAD FOTO3
FOTO3

DOWNLOAD FOTO4
FOTO4



Evaluatie

Evaluatie van het projectontwerp

Evaluatiepunt

Waarom is dit?

Mogelijke verbeteringen

Grijper is heel stevig. Kan makkelijk 0.5kg tillen zonder structerele problemen

Frame is erg sterk gebouwd - wel zwaar

Verticale afstand dat beker getild wordt is makkelijk verstelbaar

Verhouding van diameters van katrollen kan makkelijk versteld worden

Gewicht katrollen verminderen

Horizontale schuifbuizen gaat moeilijk omhoog in het begin. Hoge druk nodig

Veel wrijving tussen pvc buizen. Mogelijk door schranken.

Kracht gaat verloren door uitrekken van touw tijdens het trekken.

Glijmiddel gebruiken. Buitenste schuifbuis kleinere diameter maken om schranken te voorkomen.

Katrollen vervangen met gelagerde tandwieloverbrenging. (minder gewicht en minder wrijving)

Dikker touw gebruiken (nadeel = meer gewicht)

Frame te groot

Uitgeschoven lengte kleiner actuatoren samen 54cm. Binnenmaat van frame moet minimaal zo lang zijn

Actuatoren aan zijkant van buis monteren in plaats van binnenkant, of zorgen dat kleine actuatoren niet volledig uitschuiven door het tegen te houden met een veer bijvoorbeeld.

Stopt te abrupt met omhooggaan, waardoor inhoud bekertje er mogelijk uit kan vliegen

Grote actuator schuift heel snel uit.

Vertraging door bijvoorbeeld een veer tusen de frame en de horizontale buis te plaatsen.

veer wordt uitgerekt -> veer trekt met meer kracht naar beneden -> beker wordt minder omhoog versneld door de grote actuator




TEAM

Team


Niek Stevenson - 4478517


Jelle Luijendijk - 4467345


Tim van der Horst - 4437837


Sjors Temmerman - 4453174


Thomas Spruijt - 4469617


Fleur de Roos - 4449045


Sabine Abrahamse - 4492617


CONTACT

Email
jluijendijk@student.tudelft.nl

Adres
Mekelweg 5
Postbus 5
2600 AA
Delft

Telefoon
+31612834273