Evaluatie

Na het testen bleek dat de grote actuator niet genoeg kracht had om de schaarlift te bedienen. Er zijn 3 factoren die dit als gevolg kunnen hebben:

  1. Doordat de gaten in de balken van de schaarlift niet zijn laser gesneden is er een afwijking, hierdoor zijn afstanden tussen verbindingspunten niet gelijk en zijn de twee kanten van de schaarlift niet symmetrisch. Hierdoor worden krachten niet goed door gegeven van de ene arm op de andere arm in de schaarlift, wat een hogere weerstand tot gevolg heeft.
  2. De rails liep minder soepel dan gedacht, mede door lijmresten die moeilijk te verwijderen waren.
  3. De actuator was van mindere kwaliteit dan de actuator die bij het eerste practicum werd gebruikt, dit kan komen door het intensieve gebruik van de actuatoren bij het testen.

Bij het practicum is gemeten dat de grote actuator een duwkracht van 4kg kan leveren, er is aangenomen dat het gewicht van de schaarlift en zijn belasting ongeveer 1kg is (dit bleek zonder bekertje 490gram te zijn). Om een verschil in hoogte van 25 cm te verkrijgen met balken waartussen de afstand van gat tot gat 23 cm is, is de starthoek 22° en de eindhoek 70°.

Als er een opwaartse kracht van 1kg wordt geleverd bij een hoek van 22° moet er een zijwaartse kracht van 1/tan⁡(22)=2,5kg worden geleverd. Aangezien de actuator 4kg drukkracht kan leveren is er nog 1,5kg speling. Deze speling kan worden gebruikt om de wrijvingskrachten te compenseren. Later hebben we dit nog een keer na gerekend met gebruik van de virtuele arbeid theorie, dit bevestigde onze eerst gevonden waarde. 2,5 kg ≈ 2,48 kg

Helaas werkte de schaarlift niet, waarschijnlijk kwam het door een combinatie van de 3 factoren die hierboven zijn uitgewerkt, de 1,5 kg speling voor de weerstand was dus niet genoeg.

Alhoewel de schaarlift geen groot succes was, werkte de grijper erg goed. De grijper bestond uit een half afgeknipt bakje met een diameter die gelijk was aan de diameter van het te grijpen koffiebekertje zonder het randje. Hierdoor bleef het bekertje hangen aan zijn randje, waardoor het met erg weinig kracht toch erg stevig kan worden opgepakt.

Formule