Het keuze proces

Voor het kiezen van het uiteindelijke ontwerp hebben we weer apart de arm en de grijper bekeken.

image1

Bij het kiezen van de arm hebben we nogmaals kritisch naar beide ontwerpen gekeken. We kwamen tot de conclusie dat het ontwerp van Viktor waarschijnlijk te lastig was om te fabriceren en dat er nog te veel onduidelijk was over het aandrijven van de arm. Hierom werd er gekozen voor het ontwerp van Thomas.

Om een besluit te nemen over de grijper hebben we verschillende eisen gesteld aan de grijper. Vervolgens hebben we individueel per grijper beoordeeld hoe goed de grijper in staat is om aan die eis te voldoen door deze een score te geven tussen 1 en 5, waarbij 5 het hoogste was. Ook hebben we beoordeeld welke eisen het belangrijkst waren en deze een weegfactor tussen 1 en 5 gegeven. Dit hebben we weergegeven in het morfologisch overzicht hieronder. Het ontwerp van Pepijn kreeg het meeste punten en werd dus het ontwerp waar we verder mee gingen.

image1



Morfologisch overzicht

Martijn Rik Pepijn Laurens Weegfactor
25cm optillen 23 22 26 25 3
10sec vast houden 23 18 26 17 3
beker moet heel blijven 22 21 20 20 5
realiseerbaar 22 25 19 20 5
stevigheid 21 18 20 19 2
0.5kg kunnen tillen 20 19 25 16 3
grip op beker 23 17 24 18 4
massa grijper 18 26 17 21 1
totaal 570 537 579 505


Materiaal keuze

Bij het ontwerpen moet er natuurlijk ook aan de materialen gedacht worden. Dus hieronder nog wat uitleg bij onze materiaalkeuzen. Voor de onderdelen van de grijper hebben we gekozen voor perspex. De grijper wordt niet door grote krachten belast en dus voldoet perspex in dat opzicht. Bovendien konden de onderdelen snel en nauwkeurig vervaardigd worden door de lasersnijder. En ook niet onbelangrijk is dat perspex onderdelen weinig wrijving hebben als ze langs elkaar bewegen. Voor de arm hebben we hout gebruikt. We hebben hiervoor gekozen omdat hout goedkoop, sterk en licht is. Hout is ook makkelijk op maat te zagen en er kunnen makkelijk gaten in geboord worden. We hebben kurk gebruikt voor het verlengen van de vingers die de beker vasthouden. We hebben kurk gekozen omdat het makkelijk in de vorm te snijden was die we nodig hadden. tevens bood het wrijving op de beker om hem nog beter vast te houden Om alle onderdelen te bevestigen hebben we lijm, schroeven, bouten en (borg)moeren gebruikt.

Uiteindelijk hebben wij 2 grijpers gecombineerd tot onze uiteindelijke grijper. Benieuwd naar ons uiteindelijke ontwerp?

Wij hebben de grijper uitgebreid getest en hebben daarbij verschillende berekeningen gemaakt. Wil je zien hoe we dit gedaan hebben?