The Force

A wb48 project

click me

OVER ONS

Onwetend kwamen zeven mannen met een missie bij elkaar. Met als doel om een verbluffende grijper te maken, gingen zij te werk. Er werd gestreden, gelachen en gehuild. Alleen The Force kon ons redden…. En dat deed hij. Na weken lang zwoegen was daar het resultaat: Een geweldige kleurrijke en efficiënte grijper. Met mooie bewegingen tilt The Force zo een halve kilo op, allemaal te danken aan de zeven mannen die nu dankzij The Force verbonden zijn tot één team! Laat je inspireren door onze website, laat je inspireren door The Force.

 1. (boven, links naar rechts)
  Luuk Hopman
  Lloyd Nyarko
  Lennart van Gameren
  Timon Hopman
  Menno Koetsier

 2. (onder, links naar rechts)
  Stefan van de Maarel
  Stijn Lamers

CHALLENGE

Massa

Het bekertje heeft een massa van maxiamaal 500g

Time

De grijper tilt het bekertje tenminste 10 seconden

Height

Het bekertje moet mininmaal 25 cm hoog zijn gedurende de 10 sec

Size

Het bekertje kent de afmetingen van een standaard koffiebekertje

ONTWIKKELING

Toen we op een gegeven moment moesten gaan kijken hoe onze grijper er uit kwam te zien en hoe het zou werken, hadden we onze schetsen eens goed bekeken, en wogen we de nadelen tegen de voordelen af. Ieder groepslid had een verschillend ontwerp geschetst, om zo een mooi overzicht te krijgen van de mogelijkheden die wij hadden voor het maken van een grijper.

We hadden allerlei ideeën geschetst, waarvan er drie aan onze voorwaarden voldeden. Origineel hoefde ons ontwerp niet te zijn. We zochten naar een simpel en effectief ontwerp. Het idee was, dat als we een ingewikkeld ontwerp namen, de grijper uiteindelijk misschien niet zou werken. Als we het simpel maken, dan zou het systeem minder snel falen en gemakkelijk te hanteren zijn.

Met deze prioriteit bedachten we onze grijper. We hadden nu alleen nog een idee voor een grijper. We moesten ook bedenken hoe de arm van de grijper er uit kwam te zien. Hoe konden we een object optillen, zonder de inhoud eruit te laten vallen? Één ding was duidelijk: de grijper moest horizontaal blijven. Hiervoor bedachten wij een parallel-vormige arm. Dit zou ervoor zorgen dat beide uiteinden van de arm verticaal bleven, zodat we daar de grijper aan konden monteren.

Uiteindelijk hadden we een grijper met één bewegende vinger (voor de eenvoud) en een parallelogram-vormige arm bedacht. Zo konden we objecten optillen door een actuator, de arm, omhoog en omlaag te laen zakken, zodat de grijper horizontaal bleef, en de inhoud van de beker er niet uitviel.

Brainstormen

We begonnen met het bedenken van zo veel mogelijk verschillende  manieren waarop een grijper zou kunnen functioneren, dachten na over verschillende vormen en verschillende eisen waar deze concepten uiteindelijk  aan zouden moeten voldoen.

(klik op de foto links voor een tabel met de criteria.) 

Schetsen

Vervolgens schetste ieder teamlid één van zijn concepten.
(Als er op de afbeelding hiernaast wordt geklikt, worden de drie best beoordeelde concepten weergegeven en toegelicht.)Gereed voor fabricage

Hierbij werd het gekozen ontwerp compleet uitgewerkt, met daaraan toegevoegd de bijbehorende parameters, geometrie, wrijving verliezen etc. 

(plaatje hiernaast voor theoretische benadering)

Fabricage van de grijper

In deze ontwikkelingsfase werd onder andere gebruik gemaakt van gereedschap en dergelijke, voor de bewerking van materialen, 
om de uitgedachte grijper te bouwen.

Testen

 
Wij hebben daarna de grijper beproeft om te zien of de verwachte en gewenste resultaten behaald werden.
Web Development 

Ten slotte hebben wij een één-pagina-website ontworpen, waarop de resultaten en onderdelen van de deelopgaven gepresenteerd zijn en worden toegelicht.Bekijk het eindresultaat hier onder.

SLOT

We vonden het erg leuk om te doen en zijn blij dat het gelukt is. Het ging zeker niet zonder slag of stoot maar het eindresultaat mag er zijn: Een prachtige grijper, sterk genoeg om het benodigde gewicht op te tillen en mooi afgewerkt met spuitbuswerk van de hoogste kwaliteit. Soms waren er meningsverschillen, soms kwamen we ergens niet uit en soms bleef de duct tape niet plakken. Maar dit was niet genoeg om ons op onze knieen te krijgen. Door samen te werken en elkaar te ondersteunen waar dat kan, hebben we de finish gehaald. We hebben veel geleerd en we hebben een goede basis gelegd voor toekomstige projecten. Bedankt voor het bekijken van onze website.

 • Lloyd Nyarko
 • Stefan van de Maarel
 • Lennart van Gameren
 • Luuk Hopman
 • Stijn Lamers
 • Menno Koetsier
 • Timon Hopman