Ontwerpeisen en Ontwerp

De ontwerpeisen zijn van uiterst belang bij het maken van een ontwerp

Na het schetsen moest er gekeken worden naar de haalbaarheid van elk ontwerp en moest er een beste ontwerp gekozen worden aan de hand van de opgestelde ontwerpeisen. Deze ontwerpeisen zijn vooraf vastgestelde parameters waaraan de grijper moet voldoen. Zo moet de grijper een bekertje van maximaal 500gram op kunnen tillen tot een hoogte van minimaal 25cm. Daarnaast kon hierbij gebruik woren gemaakt van 3 actuatoren, 1 grotere (meer kracht) en 2 kleinere. Daarnaast hebben we zelf ook nog parameters bedacht waarop we de grijper konden beordelen. Deze parameters zijn: Simpliciteit, de grijper moet niet al te ingewikkeld zijn. Goede grip, het op te tillen voorwerp mag niet zomaar vallen. Stevigheid, de grijper zelf moet sterk genoeg zijn. Krachtig, de grijper moet genoeg kracht hebben. Originaliteit, het ontwerp moet origineel zijn en als laatste Snelheid, de grijper moet zo snel mogelijk op de minimale hoogte zijn.

Elke ontwerp is op deze punten beoordeeld. Vervolgens is de gemiddelde waarde genomen en zo heeft elke grijper een cijfer gekregen. De grijper met de hoogste score is ons design geworden. Dit is dus de "Horizontale grijper met 2 armen". De tabel die voor het beoordelen gebruikt is, is hieronder te zien.

Wij hebben uiteindelijk dus gekozen voor de horizontale grijper met 2 armen, omdat deze de beste prestaties geeft. Het is een relatief eenvoudig ontwerp waardoor het makkelijk te bouwen is, maar het heeft wel genoeg kracht om te kunnen tillen. De uiteindelijke keuze was tussen de horizontale grijper met 2 armen en de horizontale grijper met 3 armen. Wij hebben voor de grijper met 2 armen gekozen, omdat deze meer kracht tot zijn besschikking heeft dan de grijper met 3 armen.
Hieronder staat een tabel met daarin alle ontwerpeisen en de waardering die elke grijper daarvoor verdient.

Terug naar de homepage