Welkom op de site van WB99
The Grabbing Cube
Meer over dit project

Welkom

Welkom, op de website van groep WB99. Een groep met uitgebreide ideeën, maar met uit eindelijk een briljant concept,
namelijk: ‘The grabbing CUBE’. Na uitgebreid schetsen en elkaars ideeën te beoordelen, kwamen we er al snel uit dat het meest simplistische maar doeltreffende grijper onze doelstelling ging worden. Buiten dat willen we nog steeds dat onze grijper origineel blijft. Met dit doel voor ogen zijn we steeds stap voor stap verder gegaan in het proces. Stap voor stap werd het concept dus ook steeds beter en na elke vergadering werden er verbeteringen doorgevoerd. Het proces liep dan ook erg vloeiend en onze grijper was ‘geboren’.
‘The grabbing CUBE’, was dan ook ontstaan uit een grijper in een vorm van een kubus, waarbij ‘de vingers’ het voorwerp in de kubus plaatst en de lift het voorwerp naar de gewilde hoogte bracht door middel van de actuatoren. Als het voorwerp eenmaal in de kubus was geplaatst kon er ook niks meer gebeuren met het voorwerp, omdat hij is ingeklemd, waardoor het voorwerp veilig omhoog en omlaag verplaatst kon worden. Helaas ging niet alles zonder tegenslag. Door een ontwerpfout konden wij de elektromotor niet juist bevestigen en door extreme drukte bij AWS was er een tekort aan materiaal die wij nodig hadden.
Buiten deze tegenslagen om hebben wij, WB99, een mooi ontwerp gemaakt, die (met de hand) wel functioneerde en aan al zijn eisen voldoet. WB99 presenteer dan ook met trots aan u
‘The grabbing CUBE’!

Foto's en Schetsen

Beeldmateriaal om een beeld te krijgen van onze grijper.

Gehele Grijper

Een beeld van de grijper met de arm

De Grijper

Gedetailleerd beeld van de grijper

De Arm

Een gedetailleerd beeld van de arm

Schets Grijper

Een isometrische schets van de grijper

Schets Arm

Een isometrische schets van de arm

Tandwiel

Een beeld van het tandwielsysteem

3D-View

Een 3D-View van de grijper

Keuze

Hoe het ontwerpproces verliep.

 • De eerste schetsen

  De fantasie van elk groepslid

  In een van de eerste opdrachten voor dit project was het de bedoeling dat elk groepslid een grijper schetste. In deze opdracht moest elk groepslid zijn fantasie de gang laten gaan.

 • De keuze

  Er wordt een keuze gemaakt uit de schetsen

  Nadat iedereen zijn schets gemaakt had, moest er een keuze worden gemaakt. Die keuze is gemaakt aan de hand van opgestelde ontwerpeisen en onze eigen wensen. Deze gegevens hebben wij ingevuld in een morfologisch overzicht en konden wij een een keuze maken aan de hand van statistieken.
  Klik hiernaast voor het morfologisch overzicht en de reden van de keuze.

 • Materialen

  Materiaalkeuze

  De grijper bestaat uit twee delen, namelijk de arm en de grijper zelf. De arm is hoofdzakelijk van aluminium gemaakt, omdat het licht en goedkoop is. Het grijpende onderdeel is gemaakt van perspex; de reden hiertoe was vrij duidelijk, namelijk de TU heeft deze beschikbaar gesteld en wij konden het hierdoor zonder kosten enorm precies laten lasersnijden.

 • Berekeningen

  Kunnen de krachten overwonnen worden?

  Voor dat de grijper gebouwd moest worden, gingen wij eerst kijken of in theorie de grijper wel zou werken. Hiervoor hadden we berekeningen nodig. Op de lift werken twee krachten die overwonnen moesten worden en in het grijpende onderdeel werken ook krachten.
  Klik hieronder voor een volledig overzicht van het proces.

Groep WB-99

Een overzicht van de leden van groep 99.

Gert-Willem Veldhoen

4494008

Thijs Bieling

4399803

Dennis Wilmink

4482913

Daniel van Dam

4454723

May de Bruijn

4369165

Thijs Philippo

4450698

Joep van Heusden

4487230

Video

De video van onze grijperProblemen

Zoals in het filmpje te zien is werkt de grijper goed, maar hij werkt echter niet helemaal op zichzelf. Dit komt doordat er 2 dingen fout zijn gegaan. Ten eerste was het moeilijk een betaalbare maar niet te sterke elektromotor te kopen waardoor we op een erg lastig te monteren model uit kwamen die niet bleek te werken met het geheel. Hierdoor moesten we handmatig de grijper sluiten. Wij denken echter wel dat het zou hebben gewerkt als we een gemakkelijker monteerbare elektromotor hadden, aangezien de grijper erg gemakkelijk te opereren was en het bekertje goed het bakje in schoof. Dit komt doordat we de onderkant van het bakje goed hadden afgevijld. Het tweede probleem deed zich voor tijdens het testmoment zelf, doordat het erg vol zat met groepjes die op dezelfde tijd het practicum moesten doen. Hierdoor konden wij pas 10 minuten voor tijd een bord bemachtigen waardoor we de grijper niet goed konden monteren en niet goed konden opstellen.