Grijper Van links naar rechts: Lucas Poot, Matthijs de Ruiter, Nitesh Thakoerdajal, Sebas Veerman, Pieter Wentink, Wessel Verhagen, Stijn de Wilt.

De groep

Onze groep bestaat uit 7 jongens die samen naar een oplossing hebben gezocht om machinaal een bekertje in horizontale en verticale richting te kunnen bewegen. Wij hebben een aantal van onze ideeën samengevoegd en ervoor gezorgd dat er een werkende, mooie en makkelijk grijper is gekomen.



Samenwerking


De samenwerking binnen de groep heeft voor bijzondere werkzaamheden gezorgd. We wisten sinds de eerste dag dat wij elkaar nodig hadden om tot een geslaagd project te kunnen komen en dat we daarom het beste zo goed mogelijk met elkaar moeten kunnen omgaan. Zolang iedereen zijn bijdrage liet zien en wat ook het meestal het geval was heeft voor een goede samenwerking gezorgd. We stelden de taken voor het volgende werkuur duidelijk op en verdeelden zo de lasten. Het kwam weleens voor dat sommige meer werk hadden dan anderen maar omdat onze werkuren gelijk waren hielpen we elkaar om tot het gewenste resultaat te komen.

Het bleek bij het genereren van technische oplossingen hoe verschillend we individueel zijn in het vinden van oplossingen. Er vormde enige contradictie over de beste oplossing juist omdat de oplossingen zo verschillend zijn. Uiteindelijk hebben we erover gestemd dat we twee ideeën combineren van drie teamgenoten om zo ons uiteindelijke ontwerp te realiseren. Dit deden we door de beste punten uit onze individuele ontwerpen te halen en te combineren. Zo konden we gehele ontwerpen samenvoegen zoals een gekozen materiaal tussen de vingers voor betere grip, bij andere ontwerpen was het niet mogelijk om ze als geheel samen te voegen. Het was nodig om het beste aspect van een grijper zoals de veer tussen de twee armen te isoleren en zodanig toe te voegen aan de grijper van het andere ontwerp dat hieruit een nieuwe grijper ontstaat. We hebben met het combineren van ideeën vooral baat gehad bij het ontwerp van de grijpbeweging waarin de samenwerking de bout was die alles bij elkaar hield en dit mogelijk maakte. Zonder deze samenwerking hadden we individueel, in ieder geval niet binnen de gestelde deadlines, zo’n grijperontwerp kunnen waarmaken.

Aan de andere kant bleek individuele ideeën binnen de groep een net zo’n goed resultaat te leveren voor een deel van ons ontwerp. Dit was te zien bij de keuze van de verticale beweging waar we uiteindelijk voor de beste oplossing gekozen hebben. Ik moet hierbij wel zeggen dat je als groep zo wel op de beste ideeën komt omdat je als groep de beste ideeën kunt vergelijken. Na de isometrische tekening van onze ontwerpen konden we ons voor het eerst goed visualiseren hoe ons ontwerp er uiteindelijk uit zal zien. Hier hebben we twee schetsen vergeleken en is iemand op het idee te komen om de oplossing bij de draaibeweging van een ander te gebruiken in de schets met het meest praktisch toepasselijke grijperontwerp. We hebben namelijk in plaats van twee verticale platen als grijpers met een gat in een van de grijpers voor de pin voor de draaibeweging twee boven elkaar geplaatste platen gebruikt zodat het mogelijk was een halve cirkelboog in de vingers van de grijper te laseren.

Deze keuze heeft dus een grote impact gehad op ons uiteindelijke ontwerp en is een voorbeeld van de bijzondere werkzaamheden die ontstaan is binnen de samenwerking van ons team.




Evaluatie


Tijdens het bouwen van onze grijper hebben we verschillende ideeen uit de groep verwerkt in onze grijper om een zo goed mogelijk, functionerende grijper te creëren. We zagen dat bij onze grijper het oppakken en de verticale verplaatsing van het bekertje super goed uitpakte. De grijper kon gemakkelijk het flesje of bekertje goed vastpakken en het is ons nooit overkomen dat de grijper het bekertje liet glippen. Ook de horizontale beweging verliep goed, wij zorgde ervoor dat de grijper tijdens de horizontale beweging de beker goed recht hield en het op zo’n manier ging dat er niet gemorst werd.

De verticale verplaatsing verliep alleen iets minder. We hadden eerst een ingewikkeld idee verzonnen om de twee losse delen van onze grijper aan elkaar vast te maken. Maar achteraf zijn wij overgestapt op een veel eenvoudigere oplossing die goed uitpakte. We schoven de twee delen als het ware in elkaar in plaats van de delen in het midden van twee onderdelen vast te maken. Dit zorgde ervoor dat na onze aanpassing ook de verticale beweging goed verliep. Alleen door deze aanpassing is het ons niet gelukt om deze beweging op beeld te krijgen.

Achteraf kunnen wij zeggen dat onze grijper goed is gelukt en dat er goed is samengewerkt binnen onze groep. We hopen dan ook dat wij onze grijper mogen komen presenteren!


Copyright © WB008 2016