Introductie

Welkom op de website van groep 70! Voor het vak Technische Systemen mochten wij een pneumatische grijper ontwerpen en vervolgens zelf bouwen. Op deze website gaan we jullie laten zien wat wij de afgelopen 8 weken hebben gedaan en wat de resultaten hiervan zijn.

Hallo! Wij zijn zeven werktuigbouwkunde studenten aan de TU Delft. Voor meer informatie over onze opleiding kunt u hier terecht. Hier vind u meer over de TU Delft.

Eerst introduceren wij kort de opdracht en vertellen wij over onze intepretatie en de aannames die gemaakt zijn. Vervolgens gaan we wat vertellen over het ontwerpproces. Wij vertellen welke ontwerpen er waren en welke keuzes wij hebben gemaakt. Hierna laten het resultaat zien van onze weloverwogen keuzes. Tenslotte reflecteren wij op het project.

Ontwerpproces

Aan het begin van het ontwerpproces zijn we eerst bij elkaar gekomen voor een brainstormsessie om alle eisen van de grijper op een rijtje te zetten. Vervolgens heeft iedereen een eigen ontwerp gemaakt.

Ontwerp Sam

Van dit ontwerp hebben we de grijper gemaakt.

Ontwerp Cosimo

Van dit ontwerp hebben we het railsysteem gebruikt.

Ontwerp Niek

Ontwerp Hamza

Ontwerp Mees

Ontwerp Hicham

Deze ontwerpen hebben we bij de volgende sessie allemaal goed bestudeert en vervolgens ieder de ontwerpen van de anderen kritisch beoordeeld. Dit hebben wij overzichtelijk gemaakt in een morfologisch overzicht zoals hier te zien is

Uit het morfologisch overzicht is gebleken dat het ontwerp van Sam het beste is. Dit ontwerp hebben we gecombineerd met elementen van cosimo's ontwerp.

'

Voordat het uiteindelijke ontwerp werd gerealiseerd is er hier voorafgaand een prototype van gemaakt. Dit prototype werd met het doel gemaakt om te onderzoeken of de grijper zijn taak aan de hand van de opgestelde eisen en wensen naar behoren zou kunnen uitvoeren. Het prototype is gemaakt door de grijparmen te snijden uit karton en aan elkaar te binden met een punaise. In ons prototype maakten we gebruik van een elastiekje voor extra grip. Het elastiekje bleek echter overbodig en belemmerde de werking van de grijper. Ook is er gekeken naar de grijparmen en de grijparmen pasten perfect om de fles,beker en het tetrapakje. Het maken van een prototype resulteerde erin dat bepaalde problemen die over het hoofd werden gezien opgelost konden worden' Ook zorgde het gebruik van een prototype ervoor dat er meer inzicht verkregen kon worden in de problemen die zich in eventuele verdere stadia zouden kunnen ontwikkelen.

Resultaat

Timelapse van het bouwen

Hier kunt u goed zien hoe onze constructie is opgebouwd.

Resultaat

Na lang bouwen is dit het resultaat.

Zoals te zien in de meerdere video is het ons gelukt om een werkende grijper te maken. Dit ging erg goed en de beker bleef heel stabiel. De beker kwam net boven de doos uit dus hij was 150 mm omhoog verplaatst. Na het opmeten zagen we dat de beker 120 mm opzij was getransporteerd.

Reflectie

Reflectie

Zoals in elk project is er ook bij ons project ruimte voor verbetering. Helaas hadden wij net te weinig tijd in het AWS om ook nog een filmpje te maken met een 0,5 liter flesje. Dit vinden wij jammer, omdat het niet de volledige potentie van onze grijper laat zien. Wel hebben wij een filmpje van de grijper appart om te laten zien dat het het gewicht wel aan kan:

Voor het volgende project zullen wij een nog strakkere planning moeten maken. Terugkijkend op de afgelopen 8 weken kunnen we concluderen dat we een goed proces achter de rug hebben We hebben goed gebruik gemaakt van elkaars kwaliteiten, hierdoor konden we elkaar op alle vlakken aanvullen. De communicatie tussen de groepsleden verliep goed en er hing een fijn sfeer in de groep, zowel tijdens de project uren als daar buiten.

Groep 70

teamlidNaam
1 Sam
2 Cosimo
3 Hamza
4 Hicham
5 Joris
6 Mees
7 Niek