WB79 : G.H.B.

Grijpt Het Best

Design Simply the best.

We wilden graag een eenvoudig en elegant design hebben. Vandaar dat we er alles aan hebben gedaan om alleen gebruik te maken van perspex en metaal. Hout of andere materialen waren dan ook uitgesloten toen we begonnen aan ons ontwerp. Zoals te zien is op de beelden is het ons uiteindelijk ook gelukt om alleen perspex en metaal te gebruiken in ons ontwerp. Los van het feit dat dit het uiterlijk van de grijper ten goede komt, leverde het ook een eenvoudige assemblage op. Doordat alle onderdelen namelijk van perspex zijn, konden deze door de lasersnijder gefabriceerd worden. Hierdoor restte ons slechts de taak het geheel door middel van bouten, moeren en vier metalen verbindingsstukken in elkaar te zetten. Dit heeft al met al voor een erg eenvoudige assemblage en elegant design gezorgd.

Generic placeholder image

Inzetbaarheid. Adapt, Improvise, Overcome.

Dankzij het ontwerp van de grijper, kan deze in kleine ruimte opereren. Doordat de actuator van het grijp-gedeelte naar boven gericht is, zit er in de hoogte wel een beperking. Maar naast de grijper is erg weinig ruimte nodig om te kunnen functioneren, waardoor deze bijvoorbeeld een appel die dicht op een muurtje geplaatst is gemakkelijk kan oppakken. Dit was immers ook de opdracht. Naast appels van verschillende diameters kan de grijper ook andere producten oppakken, zoals een bekertje. Verder zijn ander ronde voorwerpen die grofweg de grootte van een appel hebben natuurlijk ook geen probleem.

Generic placeholder image

Precisie. Een hartchirurg is hier niets bij.

Een goed begin is het halve werk, maar een goed begin is maar de helft. G.H.B. doet geen half werk! Met de precisie van G.H.B..

Generic placeholder image

Video

Eisen

Er zijn van te voren verschillende eisen gesteld aan de grijper. Deze waren opgenomen in de opdracht. De grijper moest zo ontworpen worden dat hij aan deze eisen voldoet. In de praktijk betekende dit dat er bepaalde beperkingen aan het project zijn opgelegd, waarbinnen wij de grijper hebben ontworpen. En natuurlijk de opdracht die de grijper moet uitvoeren.

Wensen

Morfologisch Schema

Iedereen heeft van te voren een eigen concept bedacht voor de grijper. Deze concepten hebben wij vervolgens in een morfologisch schema gezet om zo een overzicht te krijgen van alle ideeën. Bij sommige concepten kwamen we er al snel achter dat deze in de praktijk niet zullen werken of te moeilijk zijn om te maken. We hebben uiteindelijk drie concepten gekozen om verder te analyseren. Deze zijn weergegeven in de verschillende kleuren. Het morfologische schema is hieronder weergeven.
Deze drie concepten hebben we vervolgens op verschillende onderdelen beoordeeld om zo te bepalen welk ontwerp we willen maken. Deze beoordelingen zijn hieronder te zien in de tabel. Er is uiteindelijk dus gekozen voor het vierstangenmechanisme.

 

Kosten

Grip

Complexiteit

Precisie

Opbouwsnelheid

Score

Kosten

0

-

-

-

-

0

Grip

+

0

+

+

+

4

Complexiteit

+

-

0

-

+

2

Precisie

+

-

+

0

+

3

Opbouwsnelheid

+

-

-

-

0

1

 

Weegfactoren

10

Grip

9

Precisie

8

 

7

 

6

Complexiteit

5

 

4

Opbouwsnelheid

3

 

2

 

1

Kosten

 

Draai-arm 4 - stangen mechanisme Rails
Criterium Gewicht score gewogen score gewogen score gewogen
Grip 10 3 30 4 40 5 50
Precisie 9 5 45 4 36 2 18
Complexiteit 6 1 6 5 30 2 12
Opbouwsnelheid 4 3 12 4 16 2 8
Kosten 1 2 2 5 5 3 3
totaal 95 totaal 127 totaal 91

Analyse

Zoals te zien is op de onderstaande tekeningen, is onze grijper van te voren haarfijn uitgedacht. Door schetsen en hoekberekeningen te maken kan hij met de genomen marge de appel soepel oppakken, over de muur gaan en weer neerleggen.
In de bovenste tekening is de lange arm van de grijper te zien, door middel van een passer zijn de bewegingen van zowel de actuator als de arm in beeld gebracht. De 2 momenten dat de lijnen elkaar kruisen staan voor het hoogte en dieptepunt van de grijper.
In de onderste tekeningen staan de houder van de grijper en de 2 (of eigenlijk 4) vingers van de grijper. Hierin zijn vooral de formaten van de vingers en de afgelegde afstand van de actuator belangrijk. Door een ruime bewegingshoek voor de vingers te nemen zullen we nooit het risico lopen dat het object te groot of te klein is.

Schetsen

CAD-Tekening

Voor de grijper kregen wij een perspex plaat ter beschikking die voor ons uitgesneden kon worden d.m.v. een lasersnijder. Hiervoor moest eerst een CAD-tekening gemaakt worden in Solid Works. Deze tekening is hieronder weergeven.

CAD-Tekening

Reflectie

Samenwerking

De samenwerking ging goed. We hebben met veel plezier aan het project gewerkt. De groep was op een enkele keer na, altijd compleet en zo hebben we dus altijd goed samen kunnen werken. We konden de verschillende taken voor het project ook makkelijk onderverdelen. Willem kon bijvoorbeeld met zijn ICT-vaardigheden het beste een website bouwen en Ludo kon met zijn solidworkskunsten het beste de onderdelen voor de grijper tekenen. Zo had iedereen snel een onderdeel waar hij het beste aan kon werken. Verder heeft iedereen elkaar goed geholpen en had iedereen tijdens de brainstormsessies wel een paar goede inputs.

Onvoorziene problemen

We liepen tegen een paar onvoorziene problemen aan. De klauw van de van de grijper werd zwaarder dan verwacht, maar dit bleek later geen probleem te zijn voor de actuator. Mocht het wel te zwaar zijn geweest, dan hadden we ook al een back-up plan om wat staal eraf te halen ten koste van de stevigheid. Verder waren er een paar moeren die uitstaken waar het niet hadden verwacht, dit was het geval bij de plek waar één actuator verbonden zou worden, maar met wat geklungel aan een paar moertjes hebben we dit kunnen om leggen waardoor alles alsnog op de juiste plaats is gekomen. Wel begon het testmoment vrij kort na de levering van het PPMA, hierdoor hebben we alles best vlot in elkaar moeten zetten maar ook dit is uiteindelijk goed gekomen.

Waar we trots op zijn

Onze grijper bestaat volledig uit PPMA. Wij zijn hier erg trots op, zeker omdat er weinig andere groepjes zijn bij wie hetzelfde is gelukt. Verder voldoet onze grijper aan alle eisen en wensen. Wij hebben op deze manier een goed werkende grijper gebouwd, met weinig extra kosten. De grijper maakt een vloeiende beweging en zet de appel ongeveer precies in het midden van de roos neer.

Beschrijving Resultaten

Wij hebben onze grijper meerdere malen getest en gefinetuned. De eerste paar keer was het resultaat van de grijper daardoor minder goed. Deze tests nemen wij daarom niet mee in de resultaten. De grijper zette na het afstellen de appel op de roos neer met een precisie van 2 centimeter, als de appel bleef staan. We hadden namelijk ook dat de appel af en toe weg rolde omdat hij niet recht in de grijper zat. De grijper deed er gemiddeld 23 seconden over om de appel op te pakken, omhoog te gaan, opzij te schuiven, aan de andere kant naar beneden te gaan, de appel los te laten en daarna zelf weer omhoog te gaan. De tijden varieerden tussen de 21 en 25 seconden. De bewegingen verliepen allemaal soepel, dit kwam doordat de grijper op zijn eigen gewicht naar beneden ging en omdat de andere bewegingen werden gedempt. Dit hebben wij gedaan door de buisjes af te klemmen. Hierdoor kreeg je een meer geleidelijke luchtdoorstroom die niet ten koste gaat van de kracht van de actuatoren.

Details

Onze grijper, de GHB, onderscheidt zich van de rest door de toepassing van enkele goed uitgevoerde details. Om alleen al mee te beginnen: wij hebben de grijper gebouwd uit slechts en alleen de onderdelen perspex, bevestigingsmateriaal en 4 stukjes metaal. Hierdoor vallen wij wel op tussen de andere grijpers, aangezien veel groepen gebruik hebben gemaakt van alternatieve materialen. Wij hebben dit kunnen doen door goed van te voren alles uit te denken en een complete grijper te ontwerpen, zodat wij na die tijd geen andere materialen aan hoefden te schaffen. Verder hebben wij gebruik gemaakt van klemmetjes waarmee wij de snoertjes van en naar de actuatoren hebben kunnen afklemmen om de druk te verlagen. Hierdoor konden wij de 3 bewegingen op verschillende snelheden laten gaan met dezelfde druk. Als resultaat van deze fijne beweegsnelheid kunnen wij de precisie garanderen. Naast het uiterst fijne gebruik van de materialen, hebben wij bij het afwerken ook goed gelet op de details. Hij werkt niet alleen goed, hij ziet er ook nog eens super gaaf uit. Alle elementen zijn mooi afgewerkt, het ontwerp ziet er gelikt uit en is er zijn geen onnodige materialen gebruikt. Om de precisie te garanderen hebben wij ook gebruik gemaakt van veel antivibratiemoeren. In deze moeren zit een stukje plastic verwerkt waarin het schroefdraad zich vastklemt. Hierdoor bewegen deze moeren niet bij het gebruiken van de grijper waardoor de grijper een solide werktuig is geworden.

Het Team

Lucas van den Berg

Mathijs de Heer

Joost Kerkhof

Willem Nijhuis

Laurens Pierik

Ludo Schrover

Ruben Wijnberg