Ontwerpwedstrijd "Marktlander" woensdag 19 juni 2019

 

Opdracht

Reglement

Nieuws

Sponsors

 

Op 26 nov 2018 kwam dan de bevestiging: Insight was succesvol op Mars geland en had zijn eerste foto doorgestuurd. Daarmee kwam een eind aan zijn 482 miljoen kilometer lange en zeven maanden durende ruimtereis. De missie kost zo'n 650 miljoen dollar. De hele reis lang was het nagelbijten, want maar veertig procent van de Marslandingen lukken. De marslander komt met hoge snelheid aan en moet op zijn pootjes terecht komen, die vervolgens niet mogen bezwijken onder invloed van de krachten bij de "botsing" met de planeet.

De Marsverkenner zal de komende twee jaar in de bodem van Mars boren om de binnenkant van de planeet te onderzoeken. Behalve de resultaten van dit onderzoek wordt veel geleerd van de technologie die nodig is om dit onderzoek mogelijk te maken. Het onderwerp van de ontwerpwedstrijd dit jaar is geinspireerd door de landing van de Marslander.

De maatschappelijke betekenis van deze ontwerpwedstrijd is het ontwerpen van producten die valbestendig zijn. Denk hierbij aan de valbestendigheid van je mobiele telefoon, die geen schade mag overhouden bij het vallen vanaf tafelhoogte, of een verzorgrobot, die op het bed van een patiënt geplaatst kan worden en waarbij het geen probleem is wanneer die van het bed af valt, of een willekeurig product, dat tijdens transport de stootbelastingen moet kunnen opnemen zonder daarbij schade op te lopen.

Ongeveer 80 studenten teams van circa 6 eerstejaars studenten worden uitgedaagd om in competitie met elkaar een Marktlander te ontwerpen die na een harde landing nog een taak kan vervullen.

Prijzen

Er zijn meerdere prijzen te winnen voor de beste prestatie, maar er worden ook nog prijzen toegekend aan bijzondere ontwerpen:

  • Prestatie, zie wedstrijdelement
  • Green award, materiaalkeuze / materiaalverbruik
  • Constructeursprijs, technisch innovatief / veiligheid
  • Science centre award, innovatief / onderscheidend
  • 3D CAD-model award, betreft het SW-model
  • Dealing with impact energy-Award, innovatief m.b.t. de valbestendigheid   

Tijdens de ontwerpfase zijn er diverse contactmomenten tussen de individuele studentengroepen en diverse docenten. Er zijn een tweetal management meetings (MM) ingeroosterd waarbij elke groep hun ontwerpkeuzes zal motiveren. Tijdens een maakbaarheidscheck krijgen de studenten feedback op de maakbaarheid die is afgestemd op de beschikbare middelen en de beschikbare tijd. Daarnaast zijn er wekelijks voortgangsbesprekingen met een projectdocent.

De ontwerpfase wordt afgesloten met een werkpakket dat bestaat uit het Ontwerprapport, een 3D CAD-model vervaardigd met Solid Works, werktekeningen en bestellijsten voor materialen en onderdelen. Daarbij nog een ontwerpspecificatie waarin de te verwachten prestatie zo goed mogelijk wordt voorspeld.

Een technische jury, met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, beoordelen de gerealiseerde ontwerpen op basis waarvan de juryprijzen en prestatieprijzen worden uitgereikt.

Technische Jury

De Jury bestaat uit docenten en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven:
- Anton van Beek, Projectleider, TUDelft
- Regine Vroom, Coördinator Ontwerpwedstrijd, TUDelft
- Jos Knoester, Wedstrijdleiding, TUDelft
- Eric Romeijn, Technical Manager, Huisman Equipment BV
- Michael van der Meer, Hoofd Science Centre Delft

- George Siau, Technologist FEM, Philips
- Lloyd Hobo, Design Solutions.

 

 

 


 

 

Ontwerpwedstrijd:

De ultieme uitdaging is om een "Marktlander" te ontwerpen (de wedstrijd speelt zich of op de Markt in Delft), die een aantal functies ook nog kan vervullen na een harde landing. In dit geval is de Marktlander een "zelf voortbewegend mechanisme", dat van een tafel (standaard tafelhoogte) beweegt en na de "landing" zich voort beweegt over een afstand van 3 meter, waar een losplaats is gemarkeerd. De functie die de Marktlander moet vervullen is dat deze een communicatie device (Golden Box, gerelateerd aan de Gouden Eeuw) meeneemt vanuit de startpositie op de tafel en deze op de gemarkeerde losplaats achterlaat. De plaatsingsnauwkeurigheid wordt vastgesteld.

De Marktlander moet voldoen aan ontwerpeisen die in het wedstrijdreglement zijn opgesomd. De voornaamste ontwerpuitdagingen zijn:

  • De keuze van een aandrijving / bewegingsmechanisme.
  • Het ontwerpen van een schokbreker mechanisme.
  • Na de val moet de Marktlander in een positie terecht komen waarin het weer kan voortbewegen en nog een taak kan uitvoeren.
  • Het ontwerpen van plaatsingsmechanisme waarmee de "Golden Box" vanuit de Marktlander buiten de Marktlander geplaatst kan worden.
  • Maakbaar in 5 werkplaatsmomenten van 4 uur
  • Materialen en koopdelen worden vergoed tot 100 euro.

Wedstrijdelement:

Het team heeft tot 5 minuten de tijd om de Marktlander in gereedheid te brengen. Na een startsein wordt in wedstrijdverband gedurende 5 minuten de prestatie van de Marktlander vastgesteld.

  1. Beweegt de Marktlander met de Golden Box van de tafel en komt de Marktlander na de val in een positie terecht zodat deze zijn weg kan vervolgen.
  2. Beweegt de Marktlander vervolgens verder.
  3. Wordt de Golden Box vanuit de Marktlander buiten de Marktlander geplaatst.
  4. Wat is de afstand tussen de geplaatste Golden Box en de gemarkeerde losplaats.

Waar en wanneer?

De ontwerpwedstrijd wordt gehouden op woensdag 19 juni 2019. Voor het dagprogramma en de locatie zie menu item "Nieuws"