Ontwerpwedstrijd "Pakkethondje" woensdag 17 juni 2020  
Opdracht Reglement Nieuws Sponsors

Pakketpost is een aanhoudende groeimarkt. De steeds drukker bezette consument wil tijd besparen op het boodschappen doen. Ook de wekelijkse boodschappen, denk aan pakken melk en flessen fris, worden steeds vaker over de drempel bezorgd. Om de pakketbezorger te beschermen tegen fysieke overbelasting zijn er Arbodienstregels gesteld aan het maximum gewicht dat de pakketbezorger mag tillen. Het onderwerp van de ontwerpwedstrijd dit jaar is geďnspireerd door de groeimarkt voor pakketpost en het steeds vaker leveren van zwaardere pakketten vanuit de bestelbus tot over de drempel bij de klant.

Ongeveer 88 studenten teams van circa 6 eerstejaars studenten worden uitgedaagd om in competitie met elkaar een Pakkethondje te ontwerpen dat in staat is een pakket van circa 10 kg te transporteren over diverse hindernissen.

Prijzen

Er zijn meerdere prijzen te winnen voor de beste prestatie, maar er worden ook nog prijzen toegekend aan bijzondere ontwerpen:

  • Prestatie, zie wedstrijdelement
  • Green award, materiaalkeuze / materiaalverbruik
  • Constructeursprijs, technisch innovatief / veiligheid
  • Science centre award, innovatief / onderscheidend

Tijdens de ontwerpfase zijn er diverse contactmomenten tussen de individuele studentengroepen en diverse docenten. Er zijn wekelijks voortgangsbesprekingen met een projectdocent. Er is een "Design Meeting" ingeroosterd waarbij elke groep er voor kan kiezen hun ontwerp toe te lichten en feedback te krijgen van een constructeur. Tenslotte is er de verplichte "Maakbaarheidscheck", waarbij de studenten feedback op de maakbaarheid krijgen die is afgestemd op de beschikbare middelen en de beschikbare tijd.

De ontwerpfase wordt afgesloten met een werkpakket dat bestaat uit het Ontwerprapport, een 3D CAD-model vervaardigd met Solid Works, werktekeningen, bestellijsten voor materialen en onderdelen. Tenslotte nog een ontwerpspecificatie waarin de te verwachten prestatie zo goed mogelijk wordt voorspeld en achteraf wordt geëvalueerd.

Een technische jury, met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, beoordeelt de gerealiseerde ontwerpen op basis waarvan de juryprijzen en prestatieprijzen worden uitgereikt.

Technische Jury (onder voorbehoud).

De Jury bestaat uit docenten en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven (onder voorbehoud):
- Anton van Beek, Projectleider, TUDelft
- Regine Vroom, Coördinator Ontwerpwedstrijd, TUDelft
- Jos Knoester, Wedstrijdleiding, TUDelft
- Eric Romeijn, Technical Manager, Huisman Equipment BV
- Michael van der Meer, Hoofd Science Centre Delft
- Lloyd Hobo, Design Solutions.

 


 

 

Ontwerpwedstrijd:

De uitdaging is om een “Pakkethondje” te ontwerpen dat een pakket met een gewicht van iets minder dan 10kg foutloos over een hindernisbaan weet te transporteren. De naam "Pakkethondje" komt niet voor in het woordenboek, maar is afgeleid van "Meubelhondje"

Een meubelhondje is een binnen de transportwereld veel gebruikte plank met daaronder vier zwenkwieltjes voor het verplaatsen van zware, grote zaken tot en met meubilair en witgoed. Voor de ontwerpwedstrijd hebben we gekozen voor de naam “Pakkethondje” waarbij gedacht wordt aan een meubelhondje maar dan specifiek ontworpen voor het transporteren van zwaardere pakketten vanuit de bestelbus tot over de drempel.

Aan het Pakkethondje worden ambitieuze ontwerpeisen gesteld. Het Pakkethondje zal op eigen kracht moeten voortbewegen en met manuele begeleiding een parcours volgen. Het parcours is een ruw terrein en bevat diverse hindernissen. Mogelijk is een loop-, kruip-, spring- of ander mechanisme hierbij een betere keuze dan het voortbewegen op wielen.

Het Pakkethondje moet voldoen aan een lange lijst met ontwerpeisen die in het wedstrijdreglement zijn opgesomd. De voornaamste ontwerpuitdagingen kunnen worden opgesplitst in:

  • De keuze van de aandrijving en energiebron.
  • Het ontwerp van een stuurmechanisme voor het aangelijnd wendbaar maken.
  • Het ontwerp van een mechanisme om hindernissen te nemen.
  • Sterkte en stabiliteit realiseren om het pakket te transporteren zonder om te vallen.
  • Maakbaar in 5 werkplaatsmomenten van 4 uur.
  • Materialen en koopdelen die passen bij een budget van 100 euro.

Wedstrijdelement:

Het team heeft tot 5 minuten de tijd om het Pakkethondje in gereedheid te brengen. Na een startsein wordt in wedstrijdverband gedurende 10 minuten de prestatie van het Pakkethondje vastgesteld.

  1. Kan het Pakkethondje beladen worden zonder om te vallen.
  2. Verlaat het Pakkethondje de laadplaats.
  3. Volgt het Pakkethondje het parcours richting de eerste hindernis.
  4. Wordt de eerste hindernis genomen.
  5. Wordt de tweede hindernis genomen.
  6. Wordt het pakket correct gelost.

De tweede hindernis is een hindernis waarbij de projectgroep zelf de moeilijkheidsgraad bepaalt. De moeilijkheidsgraad van deze hindernis bepaalt het extra aantal punten dat een projectgroep kan behalen in de wedstrijd. Wanneer groepen in de top3 hetzelfde aantal punten hebben behaald, dan zal de snelheid van het afleggen van het parcours in de finale meetellen om toch een winnaar van de ontwerpwedstrijd 2020 te kunnen aanwijzen.

Waar en wanneer?

De ontwerpwedstrijd wordt gehouden in het Mekelpark op woensdag 17 juni 2020. Voor het dagprogramma en de locatie zie menu item "Nieuws"