Ontwerpwedstrijd dinsdag 19 juni 2012  
Opdracht Reglement Nieuws Sponsors


In het Belgische Mechelen ligt wetenschaps- en techniekmuseum "Technopolis". Eén van de meest spectaculaire opstellingen in dit museum is volgens hen een fiets waarmee men over een horizontaal gespannen kabel kan fietsen.

De vertical bike is een eigen vinding van Action Events ( www.action-events.nl ). Deelnemers zitten op een mountainbike en fietsen OMHOOG! De fiets klimt vertikaal langs een stijve mast.

De opdracht voor de ontwerpwedstrijd dit jaar is een variant op beide bovenstaande ontwerpen, te weten: Ontwerp een voorziening om langs een kabel vertikaal omhoog te fietsen.
 

Ontwerpwedstrijd:

Het wedstrijdelement is zo snel mogelijk omhoog te fietsen. Een combinatie van hoogtevrees, sportieve inspanning en natuurlijk het ontwerp.

De kabel wordt op zekere hoogte bevestigd aan een vast punt. Aan de onderkant van de kabel hangt een gewicht van 40 kg.

Voor de kabelfiets zijn de volgende hoofdfuncties te bedenken.

  • Kleminrichting kabel.
  • Langs kabel bewegen.
  • Aandrijfmechanisme human powered.
  • Comfortabele positie voor de fietser.

Wedstrijdelement:

Het team heeft tot 5 minuten de tijd om de kabelfiets in de gewenste startpositie te brengen. De snelste tijd om een zekere hoogte te bereiken wordt gemeten. De beschikbare tijd om de kabelfiets in de startpositie te brengen, omhoog te fietsen en af te dalen is 15 minuten per team. Als er meer tijd nodig is om de kabelfiets in startpositie te brengen dan wordt dit in mindering gebracht van de totaal beschikbare tijd per team.

Een meer gededailleerde beschrijving is te vinden in het  wedstrijdreglement.

Waar en wanneer?

De ontwerpwedstrijd wordt gehouden op 19 juni 2012. Voor het dagprogramma en de locatie zie menu item "Nieuws"

Op 5 februari 2012 zijn 60 teams van de TU Delft van start gegaan met hun ontwerp om uiteindelijk dinsdag 19 juni tegen elkaar uit te komen. Elk team bestaat uit 6 tot 8 eerstejaars studenten werktuigbouwkunde.

Prijsuitreiking

Er zullen prijzen worden uitgereikt voor de snelste tijd. Daarnaast zijn er prijzen te winnen in de categorie “technisch best uitgevoerde ontwerp”, de zogenaamde constructeursprijs en het “meest innovatieve ontwerp”, de zogenaamde science centre award. Een technische jury beoordeelt daartoe het ontwerp op basis van uiterlijk, gewicht, prestaties, kosten, technische details en onderbouwing van de keuzes (management rapport).

Technische Jury

De Jury bestaat uit docenten en deskundigen uit het bedrijfsleven:
- Anton van Beek, Projectleider, TUDelft
- Ruud Visser, Coördinator Ontwerpwedstrijd, TUDelft
- Jos Knoester, Wedstrijdleiding, TUDelft
- Eric Romeijn, Technical Manager, Huisman Equipment BV
- Michael van der Meer, Hoofd Science Centre Delft
- Richard Wolters, Marketeer, Design Solutions.