Ontwerpwedstrijd "Container Handler" woensdag 20 juni 2018

 

Opdracht

Reglement

Nieuws

Sponsors

 

De Rotterdamse haven is de grootste zeehaven van Europa. De haven dankt zijn leidende positie aan de uitstekende bereikbaarheid via zee, aan de intermodale verbindingen en aan de 175.000 mensen die in en voor het haven- en industriegebied werkzaam zijn. In de Rotterdamse haven nam de overslag van containers het afgelopen jaar toe met, in gewicht uitgedrukt 10.8%. Onderzoek blijft nodig naar het snel overslaan van containers, het oppakken, verplaatsen en neerzetten (Eng: container handling).

Ongeveer 80 studententeams van 4 tot 8 eerstejaars studenten worden uitgedaagd om in competitie met elkaar een container handler te ontwerpen die snel en met grote precisie containers kan overslaan. Om de werking van het ontwerp te evalueren dient een model van het ontwerp ook echt gebouwd en getest te worden,

Prijzen

Er zijn meerdere prijzen te winnen voor de beste prestatie, maar er worden ook nog prijzen toegekend aan bijzondere ontwerpen:

 • Prestatie, overslagsnelheid en precisie
 • Green award, materiaalkeuze / materiaalverbruik
 • Constructeursprijs, technisch innovatief / veiligheid
 • Science centre award, innovatief / onderscheidend

Tijdens de ontwerpfase zijn er diverse contactmomenten tussen de individuele studentengroepen en diverse docenten. Er zijn een tweetal management meetings (MM) ingeroosterd waarbij elke groep hun ontwerpkeuzes zal motiveren. Tijdens een maakbaarheidcheck krijgen de studenten feedback op de maakbaarheid die is afgestemd op de beschikbare middelen en de beschikbare tijd. Daarnaast zijn er wekelijks voortgangsbesprekingen met een projectdocent.

De ontwerpfase wordt afgesloten met een werkpakket dat bestaat uit het 3D virtueel ontwerp met Solid Works, werktekeningen en bestellijsten voor materialen en onderdelen. Daarbij nog een ontwerpspecificatie waarin de te verwachten prestatie zo goed mogelijk wordt voorspeld.

Een technische jury, met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, beoordeelt uiteindelijk het

 • 3D virtuele ontwerp op basis van het Solid Works model inclusief hoe goed deze overeen komt met het vervaardigde ontwerp.
 • De prestatie van het vervaardigde ontwerp. Deze wordt vergeleken met de voorspelde ontwerpspecificatie..

Technische Jury

De Jury bestaat uit docenten en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven:
- Anton van Beek, Projectleider, TUDelft
- Regine Vroom, Co÷rdinator Ontwerpwedstrijd, TUDelft
- Jos Knoester, Wedstrijdleiding, TUDelft
- Eric Romeijn, Huisman Equipment
- Lodewijck Foorthuis & Alex Lokhorst, Science Centre Delft
- Lloyd Hobo, Design Solutions.
- Paul van Bennekom, Hutchison Ports ECT Rotterdam

 

Ontwerpwedstrijd:

De ultieme uitdaging is om een container handler te ontwerpen die zo snel mogelijk een container kan oppakken, verplaatsen en op een nauwkeurige positie kan plaatsen. Hierbij zal de container mogelijk over andere containers heengetild moeten worden.

Na het plaatsen dient de cyclus herhaald te worden door een andere container op te halen en te plaatsen. Het aantal containers dat kan worden verplaatst binnen een bepaalde tijd en de nauwkeurigheid van plaatsen worden in competitie beoordeeld.

De handler moet voldoen aan een lange lijst met ontwerpeisen die in het wedstrijdreglement zijn opgesomd. Zo moet het gerealiseerde model van de handler, eventueel in gedemonteerde toestand, in een verhuisdoos passen en vanuit de doos in 10 minuten operationeel zijn.
De voornaamste ontwerpuitdagingen kunnen worden opgesplitst in:

 • Het ontwerpen van een bewegingsmechanisme.
 • Het ontwerpen op sterkte en stijfheid.
 • Het optimaal benutten van het beschikbare aandrijfvermogen. Het ontwerken van een transmissie.
 • Het ontwerpen van een grijper.
 • Het ontwerpen op stabiliteit waaronder de keuze van het zwaartepunt, dimensionering van een contragewicht. voorkomen van omvallen en beperken van uitslingeren bij positioneren.
 • Het nauwkeurig positioneren van de containers.
 • Maakbaar in 5 werkplaatsmomenten van 4 uur
 • Materialen en koopdelen worden vergoed tot 100 euro. Een tweetal motoren voor de aandrijving worden beschikbaar gesteld en voorgeschreven.

Wedstrijdelement:

Het team heeft tot 10 minuten de tijd om de handler in gereedheid te brengen. De handler mag voorgemonteerd zijn. Na een startsein wordt in wedstrijdverband gedurende 5 minuten de prestatie van de handler vastgesteld. De puntentelling is afhankelijk van de wijze van stapelen.

Waar en wanneer?

De ontwerpwedstrijd wordt gehouden op woensdag 20 juni 2018. Voor het dagprogramma en de locatie zie menu item "Nieuws"