Project X: 'The Griphook'

Ontwerpopdracht 3 - Grijper gereed voor fabricage

Uitwerking gekozen concept

testbeeld

De bovenstaande figuur is een schematische weergave van het zijaanzicht van onze grijper(Matlab).

De bovenstaande figuur is de grafische krachtenanalyse van onze grijper. De reactie kracht (Fr) die ontstaat bij de bevestiging aan de muur is nodig, omdat anders onze hele grijper zou gaan verschuiven bij het aanzetten van de actuator. De normaalkracht verschuift over een horizontale lijn zodat de som van de interne momenten 0 is.

De hoogwerker van onze grijper in verschillende standen, opnieuw in zijaanzicht(Matlab). De lengte van de staven van de hoogwerker zijn 20 cm. Daardoor kan onze grijper 60 cm stijgen, maar dit doet hij niet, omdat de hoogwerker al deels uitgeschoven moet zijn op zijn laagste punt. Dit is zo omdat het anders te zwaar wordt voor de actuator(alleen de verticale component zorgt namelijk voor de stijging en deze is hoe verder de hoogwerker is ingeschoven hoe kleiner.).

testbeeld


Zoals de bovenstaande grafiek(Matlab) laat zien zal onze grijper bij constante uitschuiving van de actuator eerst heel snel stijgen. Hierdoor moeten wij een veer(of andere vorm van afremming) in onze opstelling toevoegen om de beker rustig omhoog te brengen.