Concepten grijpers

 

Zip-tie

Deze grijper werkt door het principe van een band die door de druk van de grijper het bekertje vastklemt tegen een vast object, zoals een plankje. Wanneer de actuator druk levert, trekt hij het bandje strak door het gaatje in het blok, en klemt zo het bekertje vast. Dit zorgt voor een stevige grip, en een redelijk grote stabiliteit, omdat het bekertje door de druk van de actuator en door de rand van het bekertje op de band wordt bevestigt. Als de druk eraf gaat dan kan het bekertje weer los gelaten worden, omdat het gat waar de zip tie doorheen gaat niet geribbeld is zoals de originele uitsluiting van de zip tie. Deze grijper is het uiteindelijk niet geworden omdat de opblaasgrijper stabieler was, en ook delicatere objecten op kon pakken.

Diafragmagrijper

De Diafragmagrijper was een van de concepten die zeker een grote waarde aan originaliteit zou geven. Je ziet dit principe niet snel terug en door de ronde opening die in grootte veranderd kan worden, leek het ons een concept dat kans had. Ideaal om zich aan te passen aan de diverse grootte van bekertjes. Helaas is dit principe relatief lastig uit te werken. We snappen hoe het werkt, maar hoe gaan we het in MS Visio uitwerken? Daar komt nog bij dat de grijper uit veel delen bestaat, en dus meerdere wrijvingen tegemoet gaat, meer speling kan hebben en daar komt nog boven op; zal de knijpkracht groot genoeg zijn? Na deze punten hebben we besloten om toch maar verder te kijken en niet teveel tijd te steken in deze lastige constructie. Als arm zie je hier de ‘spiegel uitschuifarm’, waar onze keuze niet naartoe heeft geleid door de vele scharnierpunten en onderdelen die, net als bij deze grijper, voor ongewilde wrijvingen zal zorgen.

Opblaasbare band

Dit concept werkt met een oplaasbare band die door het luchtdruksysteem wordt opgeblazen. Doordat de band naar binnen uitzet wordt het bekertje ingeklemd en kan het bekertje worden opgetild. De uitzetting naar buiten toe wordt gecompenseerd door de buis van PVC die erom heen zit. Deze grijper is een origineel concept, haalbaar om te maken en is perfect voor het oppakken van ronde voorwerpen doordat de druk van de band naar binnen egaal is.


   Keuzediagrammen

 

 

Grijpers

 

Ook bij de arm hebben wij het beoordeeld op 5 aspecten en deze weer een waarde gegeven van 1 t/m 5. Compactheid, het kan natuurlijk niet dat het apparaat niet meer te dragen is en het moet natuurlijk nog wel door de deur passen maar of het nou op zak formaat is of door twee man wordt gedragen, als het zijn ding maar doet. De compactheid heeft bij de arm dan wel een 3 gekregen omdat het wel in verhouding moet zijn met zo’n klein bekertje en wel op de tafel moet passen. Ten tweede, Originaliteit, dit is eigenlijk hetzelfde verhaal als bij de grijper, anders zijn zorgt voor vooruitgang en door uniciteit val je op. En ook was hier de haalbaarheid heel belangrijk, je kan wel een prachtig idee hebben maar het moet wel te maken zijn, en hoe makkelijker het te maken is, hoe minder tijd je verliest. Soliditeit, Hij moet kunnnen blijven staan onder druk maar in vergelijking met de andere aspecten krijgt dit toch een twee om dat hier goed genoeg perfect is. Vloeiend ophijsen is natuurlijk een must, als jij een koffiebekertje schokken omhoog beweegt met hete koffie erin, zit er na het ophijsen geen koffie meer in je bekertje en wel brandwonden op je arm en hand.

 

Grijperarmen

 

Hierbij hebben wij gekozen om de ideeen te beoordelen op 5 aspecten waarbij de één natuurlijk belangrijker is dan de ander, en zo hebben wij deze aspecten verschillende waarden gegeven op een schaal van 1 tot 5 waarbij 5 het meest belangrijk is en een 1 het minst belangrijk. Allereerst compactheid, het moet een bekertje oppakken dus de grijper moet wel enigszins in verhouding zijn met het bekertje, het moet niet onnodig groot worden en goed genoeg is hier zeker perfect. Originaliteit, wij vonden dit best een groot puntje aangezien we wilden opvallen en vooruitgang wordt geboekt door anders te zijn, dit zorgt natuurlijk ook voor een leuker eindresultaat. Vervolgens haalbaarheid, dit heeft een 4 gekregen, samen met “knijpkracht” de hoogste waarde. Dit komt door de gedachte dat we wel een heel mooi en uniek idee kunnen hebben maar als het niet haalbaar om te maken of heel moeilijk is om te maken, hebben we uiteindelijk geen eindresultaat en wordt er veel tijd verloren. In de top samen met “haalbaarheid”, staat knijpkracht. Het doel van de grijper is natuurlijk iets vast grijpen en dit gebeurt door de knijpkracht van de grijper. Een logisch gevolg hiervan is dat wij dit de gedeelde eerste plek ontvangt in de lijst met waarden van de aspecten. En als laatste Soliditeit, het is natuurlijk belangrijk dat de grijper niet bezwijkt als er enige kracht op komt te staan bij het grijpen.


 Waarom de andere grijpers en armen niet?

 

 

Grijpers

Kermisgrijper:

De kermisgrijper is eigenlijk de grijper die bij iedereen in hoofd schiet wanneer men aan een “grijper” denkt. Elk lid van ons team kwam dan ook op dit idee en hieruit kan je al concluderen dat het verre van origineel is. Op de verdere aspecten scoort deze gemiddeld en krijgt uiteindelijk dus een lage score.

Diafragma:

Zeer origineel idee, nergens anders gezien. Maar zeer solide is het niet en bestaat uit veel onderdelen waar speling tussen kan zitten door fouten in de fabricage. Ook zorgt het diafragma ervoor dat het in de open stand een grote oppervlakte heeft en veel ruimte inneemt.

Kurkentrekker:

De kurkentrekker was ook niet bijzonder origineel aangezien we dit al ergens anders in gebruik hadden gezien. Verder scoorde dit idee overal gemiddeld en door gemiddeld te scoren kwam dit zeker niet aan de top

Zip-tie:

De zip-tie is uiteindelijk niet niet gekozen omdat het een slecht idee was maar simpelweg omdat een ander idee beter was.

Zijtang:

De zijtang scoorde heel laag op originaliteit en compactheid, verder was het wel een goed idee maar door de lage score op de twee eerste aspecten heeft het de selectie niet gehaald.

Lijmklem:

Deze constructie was wel stabiel en haalbaar maar misschien te simpel en zeker niet origineel.

Grijperarmen

Oliegevalletje:

Hier hadden de meeste van ons nooit van gehoord dus origineel was het zeker. Dit wordt verkocht in winkels maar om dit zelf te maken leek ons toch bijna onhaalbaar, ook leek ons dit niet solide genoeg ARM

Tandwiel:

Het tandwiel is uiteindelijk toch een vrij gecompliceerd constructie en veel onderdelen waar speling tussen kan plaats vinden.

Hijskraan:

Dit idee wordt overal al gebruikt dus zeker niet origineel, en aangezien het er geen soort demper tussen de arm en de actuator zit zal het met een grote snelheid opeens omhoog schieten en dus ook zeker niet vloeiend.

Spiegel:

De spiegel-arm is zeer compact wanneer ingeklapt en kan een grote afstand overbruggen wanneer uitgestrekt maar dit is zeker niet origineel en ook de grote hoeveelheid onderdelen baart zorgen wegens mogelijke speling tussen de onderdelen.

 

"Engineers turn dreams into reality"
-  Hayao Miyazaki  -