Morfologisch schema
Isometrische tekeningen
Toegepaste methode
Krachtenanalyse
Prototype
Bouwen
Eindresultaat

Het bouwen van de 'Onbegrijper'

Na alle voorbereidingen werd er begonnen aan de bouw van de grijper. De eerste stap was de verschillende bouwmaterialen halen die we nodig hadden voor ons ontwerp. We hebben voor de bouw verschillende spullen gekocht, koperen klemmetjes, metalen hoekjes, aluminium stang, touw, elastiek, schuurpapier, zaag en hout hadden we allemaal nodig voor ons hoopvolle ontwerp. Maar bij het hout liepen we al gelijk tegen een probleem aan, want wat voor soort hout moet er gebruikt worden? Uiteindelijk is er gekozen voor een dikke en lange paal hout voor het frame van onze grijper en een wat dunnere plaat voor de andere onderdelen van de grijper.

Toen de inkopen waren gedaan, kon er echt gebouwd worden. Als eerst werd het frame gebouwd, na de afmetingen te hebben bepaald en de balk juist afgezaagd te hebben kon het frame in elkaar gezet worden.

De les erop lag de plexiglas met alle vingers klaar en is de helft van de groep de vingers in elkaar gaan zetten. De andere helft begon aan het uitschuifmechanisme. De vingers waren 18 keer uitgesneden en dus om 1 vinger te maken werden er meerdere plaatjes tegen elkaar gezet om zo de kracht beter op te kunnen vangen. Om het breken te voorkomen zaten er stukjes foam tussen de platen waardoor er nooit een situatie van perplex op perplex zou ontstaan.

Het schuifsysteem word gemaakt doormiddel van een houten box waarin een gat zat met dezelfde afmetingen als de aluminium stang waardoor de houten box over de aluminium stang kan glijden. Om ervoor te zorgen dat er niet te veel wrijving tussen het hout en het aluminium ontstaat is het hout geschuurd om zo de wrijving zo klein mogelijk te maken. Aan het blokje wordt er nog een stukje hout bevestigd waar in een later stadium de rest van de grijper aan vast wordt gemaakt.

De volgende stap is om het uitschuifsysteem, ook wel de Nuremberg scissors genoemd, te maken. In de plexiglas plaat waren er 4 plaatjes uitgesneden die zouden worden gebruikt voor dit systeem. Alleen bleken deze 4 plaatjes niet de juiste hoogte te overbruggen dus moest er een ander materiaal gebruikt gaan worden. In de gamma werd besloten om deze nieuwe plaatjes te maken van metaal, want die zouden in ieder geval sterk genoeg zijn. Alleen werd er op dat moment niet over nagedacht dat deze metalen plaatjes erg zwaar waren en dus voor extra gewicht zorgden.

De lengtes werden opnieuw opgemeten om de juiste hoogte te kunnen overbruggen en de metalen plaatjes werden afgezaagd volgens de juiste afmetingen en bevestigd doormiddel van bouten en moeren, op een manier dat er nog wel genoeg ruimte was om te kunnen draaien.

Het volgende probleem dat langs kwam was de vingers die we nog aan elkaar moesten bevestigen. Een idee was om dit te doen doormiddel van hout. Dan zouden we een vierkante kubus maken waar gaten doorheen werden geboord en dan door deze gaten de vingers zouden bevestigen doormiddel van bouten en moeren. Tijdens het bouwproces zijn we niet op betere ideeën gekomen en zijn we dus gaan werken aan dit idee. Een groot probleem dat hierdoor ontstond is dat de hand nu erg groot is maar ook dat de hand veel te zwaar is. Hier komt een duidelijk probleem van deze groep naar boven, namelijk het plannen en vooruitdenken tijdens het bouwen en voorbereiden van de grijper. Nu werd er gewerkt van probleem naar probleem en hielden de problemen dus eigenlijk nooit op. Wat er als groep geleerd kan worden van dit project is om een bouwplan te creëren dat naar alle aspecten kijkt en deze ook uitwerkt.

Een van de laatste stappen was het Nuremberg scissors systeem aan het schuifsysteem bevestigen en de hand daar weer aan bevestigen.



De Nuremberg scissors zijn bevestigd met behulp van schroeven (aangegeven in het rood). Deze schroeven zijn niet volledige aangedraaid omdat het anders niet meer mogelijk is dat de metalen plaatjes meedraaien, anders zou het Nuremberg scissors systeem niet meer werken. Het onderste metalenplaatje is bevestigd aan het vaste gedeelte van het houten blok en het bovenste metalenplaatje aan het houtenblokje dat kan verschuiven. Op het moment dat het blokje dan verschuift blijft het onderste metalenplaatje op zijn plaats en verschuift dus het bovenste plaatje waardoor er een hoogteverandering ontstaat.

De hand wordt bevestigd doormiddel van de plexiglas plaatjes die te klein waren voor het Nuremberg scissors systeem. De plaatjes zijn doormiddel van bouten vast gemaakt aan het Nuremberg scissors systeem en de Hand. (in het rood weergegeven)